vrijdag, 30. mei 2014 - 19:57 Update: 03-07-2014 0:35

Oefenduel Nederland-Duitsland tussen onderzeeboten

Oefenduel Nederland-Duitsland tussen onderzeeboten
Den Haag

De Nederlandse onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis en de Duitse U 31 hebben gisteren oefentorpedo’s op elkaar afgevuurd. De onderzeeboten oefenden de afgelopen 2 dagen, ondersteund door het Nederlandse torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur.

Torpedo's afvuren
De oefening was op korte termijn georganiseerd toen bleek dat beide boten op hetzelfde moment, in hetzelfde gebied een oefening hielden. Het afvuren van de oefentorpedo’s vormde het hoogtepunt van de gezamenlijke training. De boten moesten elkaar als eerste zien te lokaliseren, zich in een goede positie manoeuvreren en vervolgens een torpedo afvuren. Een oefentorpedo bevat geen explosieve lading en wordt bewust onder het doel door geschoten.

Uit het water halen
Dankzij de aanwezigheid van de Mercuur konden de onderzeeboten ook oefenen op het vuren op oppervlaktedoelen met de Mark 48-torpedo’s. Het torpedowerkschip is namelijk ontworpen om de zware torpedo’s uit het water te halen en te behandelen voor hergebruik.

Rol overnemen
Luitenant-ter-zee der 1e klasse Björn Kerstens, commandant van Zr. Ms. Mercuur: “De Mercuur ondergaat in 2015 een intensief onderhouds- en moderniseringsprogramma. Dan valt de torpedo-oppikcapaciteit dus tijdelijk weg. Tijdens deze oefening is bekeken of het Duitse ondersteuningsschip FGS Main deze rol tijdelijk kan overnemen. Tegelijkertijd hebben wij kunnen leren van de Duitse manier van ondersteuning tijdens lanceringen.”