dinsdag, 4. maart 2014 - 14:55 Update: 03-07-2014 0:41

OM denkt na over beroep tegen uitspraak jeugdige gijzelnemers

OM denkt na over beroep tegen uitspraak jeugdige gijzelnemers
Foto: Archief EHF
OM denkt na over beroep tegen uitspraak jeugdige gijzelnemers
Foto: Archief EHF
Nieuw-Vennep

Een 17-jarige gijzelnemer van Nieuw-Vennep is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en jeugd TBS.

Zijn 18-jarige medeverdachte is een celstraf van 24 maanden, geheel voorwaardelijk, opgelegd. De rechtbank veroordeelde de twee volgens het minderjarigenstrafrecht. Het OM wilde dat het duo volgens het volwassenestrafrecht veroordeeld zou worden en beraadt zich op een hoger beroep.

Drie weken geleden eiste de officier van justitie celstraffen van zeven jaar tegen de 18-jarige verdachte en vier jaar en TBS tegen de 17-jarige gijzelnemer. Volgens het OM hadden de twee zeer ernstige strafbare feiten gepleegd zoals overvallen en een gijzeling, waarbij ze volwassen keuzes hebben gemaakt. De rechtbank kijkt hier anders tegenaan en ziet de acties van de twee als ‘impulsief en niet professioneel georganiseerd’.

De 18-jarige man kreeg de maximale jeugdstraf opgelegd, maar geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Volgens de rechtbank is het ‘onmenselijk’ de man in detentie te nemen gezien zijn medische toestand. Hij is bij zijn aanhouding op 29 mei 2013 in Nieuw-Vennep door de politie neergeschoten toen hij samen met zijn 17-jarige kompaan een man in zijn eigen woning gijzelde. Volgens de rechtbank schoot de politie uit noodweer.

Provincie: