vrijdag, 13. juni 2014 - 17:48 Update: 03-07-2014 0:34

OM eist 10 tot 16 jaar cel tegen leden Tamil Tijgers

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vijf leden van de Tamil Tijgers hebben vrijdag het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag in hoger beroep celstraffen van 10 tot 16 jaar tegen hen horen eisen. Dit meldt het OM vrijdag.

De vijf mannen staan onder meer terecht voor deelname aan een internationale, criminele en terroristische organisatie vanaf 2003 tot en met 2010 en opruiing tot geweld. Het OM ziet de vijf mannen als leiders van de Tamil Tijgers in Nederland. De Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst.

De verdachten organiseerden in Nederland bijeenkomsten waarbij zij het gebruikte geweld door de Tamil Tijgers verheerlijkten. Er werd daarbij propaganda gemaakt voor de gewapende strijd op Sri Lanka en voor een eigen Tamilstaat . ‘Het is van levensbelang dat Nederlandse Tamil jongeren op kunnen groeien zonder vanaf hun geboorte gehersenspoeld te worden dat het meedogenloze geweld van de Tamil Tijgers normaal is en gesteund moet worden', aldus het OM.

In Nederland wonende Tamils werden onder druk gezet en bedreigd om geld te betalen. Van het geld dat ingezameld werd, kochten de Tamil Tijgers wapens en explosieven. ‘Mensen die uit hun eigen land zijn gevlucht om in Nederland in vrijheid te leven, hebben die vrijheid niet ten volle kunnen ervaren omdat zij door hun eigen landgenoten gedwongen werden om te betalen.

De Tamil Tijgers kwamen tot achter de Nederlandse voordeur', aldus het OM. In de visie van het OM hield één van de vijf mannen de internationale boekhouding van de Tamil Tijgers bij. Het geld werd door koeriers van de organisatie contant naar Sri Lanka gebracht.

Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder de feiten zijn gepleegd. De verdachten hebben volgens het OM niet alleen in Nederland, maar zeker ook op Sri Lanka groot leed veroorzaakt. In Sri Lanka zijn honderden dodelijke slachtoffers gevallen door aanslagen.

Dat heeft veel leed toegebracht aan de burgerbevolking op Sri Lanka. ‘De verdachten die in Nederland woonden, hebben de keuze gehad om een andere weg in te slaan. Een weg van geweldloos protest tegen de misstanden op Sri Lanka. Dat zij ervoor gekozen hebben om het gewelddadige conflict te ondersteunen wordt de verdachten zeer kwalijk genomen', aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen van twee tot zes jaar. Zowel de verdachten als het OM stelden hoger beroep in tegen de uitspraak.

Provincie:
Tag(s):
cel, eis, om