donderdag, 21. augustus 2014 - 17:07

OM eist 137 dagen cel en TBS met voorwaarden voor verdachte van grootschalig hacken

OM eist 137 dagen cel en TBS met voorwaarden voor verdachte van grootschalig hacken
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 137 dagen gevangenisstraf en TBS met voorwaarden geëist tegen de 19-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het hacken van ruim 2.000 computers, tussen december 2010 en oktober 2013.

Hij zou met behulp van malafide software (malware) onder meer webcams hebben overgenomen en opnames hebben gemaakt. Ook zou hij bestanden op de gehackte computers hebben gedownload, vernietigd en verspreid. In totaal gaat het om ruim 40 miljoen afbeeldingen en video’s.

Op basis van psychologisch onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte werd door deskundigen geadviseerd om een tbs-maatregel op te leggen, waarbij verdachte niet in een kliniek hoeft te verblijven, maar wel behandeld moet worden. De tbs-maatregel werd geadviseerd gelet op de noodzaak en de te verwachten duur van een behandeling. Het OM hield bij de eis rekening met dat advies, en heeft gevraagd om onmiddellijke uitvoerbaarheid van de TBS maatregel, om de behandeling op korte termijn te kunnen starten.

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag ook gevraagd om een schadevergoeding voor vier slachtoffers die daar een vordering voor hadden ingediend. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 10.000 euro. 

Categorie:
Tag(s):