dinsdag, 4. november 2014 - 18:18 Update: 04-11-2014 19:25

OM eist 4 jaar voor ronselen 6 personen voor Jihad

OM eist 4 jaar voor Jihad-ronselen en 3 jaar voor Jihadganger
Foto: Archief EHF
Den Haag

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag tegen een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer 4 jaar gevangenisstraf geëist voor het ronselen van 6 personen voor de jihad. Dit meldt het OM dinsdag.

Haar medeverdachte een 20-jarige man uit Amsterdam hoorde 3 jaar tegen zich eisen. De man wordt verdacht van opruiing en dat hij voorbereidingshandelingen heeft getroffen om ernstige misdrijven te plegen in Syrië. De man en vrouw zijn islamitisch getrouwd en verbleven van juli/augustus 2013 tot medio januari 2014 in Syrië. 

Onderzoek

Onderzoek Context is gestart in april 2013 naar aanleiding van een aantal aangiftes met betrekking tot ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. Zo doen de ouders van een minderjarige jongen op 1 april aangifte van vermissing van hun zoon waarna blijkt dat hij naar Syrië is afgereisd. De vrouwelijke verdachte komt in deze zaak naar voren omdat zij islamitisch getrouwd is met de minderjarige jongen.

De vrouw uit Zoetermeer ontkent net als de Amsterdammer iedere betrokkenheid bij de verdenkingen tegen haar. Maar het OM meent voldoende bewijs te hebben voor het feit dat zij zes personen, waaronder haar eerste en haar tweede echtgenoot, heeft geronseld voor de gewapende strijd met een terroristisch oogmerk. 

Wat betreft het OM is komen vast te staan dat de man voorbereidingshandelingen heeft getroffen met het doel ernstige misdrijven te plegen in Syrië en als onderdeel van die voorbereidingshandelingen heeft deel genomen aan de gewapende strijd. De verklaring van de verdachte dat hij als hulpverlener heeft gewerkt, wordt door verder niets onderbouwd. Het deelnemen aan de gewapende strijd is dus niet het primaire verwijt, maar wel een belangrijk element van wat hem wordt verweten. De rechtbank doet op 1 december uitspraak.

Provincie:
Tag(s):