dinsdag, 24. juni 2014 - 13:49 Update: 03-07-2014 0:34

OM eist celstraf en behandeling voor peuterschopper

Foto van arrestatie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van arrestatie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amersfoort

'Schokkend, zowel voor de moeder als voor het kind'. Zo typeerde de officier van justitie de handelwijze van de 30-jarige man die op 7 januari van dit jaar in Amersfoort een 3-jarige peuter uit het niets in zijn gezicht schopte.

Het jongetje liep die dag met zijn moeder over de Ringweg Kruiskamp in Amersfoort. Toen ze langs de man liepen, gaf deze uit het niets het kind een schop in zijn gezicht met zijn geschoeide voet. De officier benadrukte het onverwachte van het incident: "Hier kun je je niet tegen beschermen".

Deskundigen hebben verklaard dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan schizofrenie van het paranoïde type en is daarnaast afhankelijk van middelen. Op de bewuste dag had hij ook gebruikt en verkeerde in een psychose; hij dacht ruzie te hebben met het kind. De officier van justitie vindt daarom niet alleen een straf maar ook een behandeling geboden. Hij eiste 16 maanden celstraf waarvan de helft voorwaardelijk, klinische opname voor een jaar, daarna een jaar begeleid wonen en een alcohol- en drugsverbod.

De advocaat vond de celstraf te lang in relatie tot het feit. De verdachte zou in afwachting van de opname in de kliniek over enkele maanden vrij moeten zijn met een meldingsplicht bij reclassering. Het gaat nu immers een stuk beter met hem. De officier verzette zich hiertegen: het zou niet goed zijn als deze verdachte weer vrij is zonder dat de behandeling is gestart.

Provincie:
Tag(s):