dinsdag, 1. april 2014 - 18:00 Update: 03-07-2014 0:39

OM eist celstraf en beroepsverbod voor stelselmatige PGB Fraude

Foto van euro biljetten 500 en 50 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van euro biljetten 500 en 50 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Almere

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen een 47-jarige vrouw uit Almere voor stelselmatige fraude met het persoonsgebonden Budget (PGB), uitkeringsfraude, belastingfraude en witwassen.

Uit onderzoek door de Directie Opsporing van de Inspectie SZW en de FIOD blijkt dat er is gefraudeerd voor bijna 1.000.000 euro. De officier van justitie eiste naast gevangenisstraf ook een beroepsverbod voor 5 jaar: 'Dit om de maatschappij tegen de geraffineerde handelswijze van de vrouw te beschermen.'

De 47-jarige verdachte hielp ouders van kinderen met een gedragsstoornis aan een PGB. Ze werd door de ouders als deskundige gezien, omdat ze zelf moeder is van een kind met problemen. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen PGB zorg werd geleverd. Ze hielp de ouders ook bij aanvraag, het beheer en de verantwoording van het PGB. Ouders  van wie de verdachte het vermoeden had dat er PGB 'over' was, werden benaderd. De verdachte bood de ouders aan dat ze het geld konden 'verdelen'. Uit onderzoek blijkt dat het werd witgewassen via de privérekening van de hoofdverdachte. Het geld ging vervolgens op aan andere zaken dan zorg, zoals gokken, vakanties en andere luxe.

De vrouw hoorde een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen. Tegen haar voormalig partner en financieel directeur  eiste de officier van justitie een werkstraffen tot 200 uur. De financieel directeur  had kunnen ingrijpen maar hij heeft het niet gedaan: "Van een  financieel directeur mag je een kritischer houding verwachten". 

Provincie: