dinsdag, 28. oktober 2014 - 17:03

OM eist celstraffen tegen mensensmokkelaars

OM eist celstraffen tegen mensensmokkelaars
Foto: fbf archief
Rotterdam

Het openbaar ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank Rotterdam celstraffen geëist tegen twee mannen en een vrouw die terecht staan voor mensensmokkel, mensenhandel en valsheid in geschrift.

In mei 2010 is het onderzoek tegen de 42-jarige Nigeriaanse hoofdverdachte uit Rotterdam gestart. Hij staat terecht voor mensensmokkel, betrokkenheid bij een valse asielaanvraag en het vervalsen van loonstroken voor kredietaanvragen.

Twee gezichten

De officier van justitie van het Landelijk Parket spreekt van een verdachtemet twee gezichten: ‘’Aan de ene kant profileert hij zich als voorvechter van mensenrechten. Aan de andere kant ontstaat een beeld van een verdachte die fraudeert, uit is op eigen geldelijk gewin en een 27-jarige Nigeriaanse verdachte illegaal toegang verschaft tot Nederland.’’

De hoofdverdachte heeft de 27-jarige man geholpen met het verzinnen van een asielverhaal en getipt wat voor soort verhaal hij het beste kon gebruiken. De officier van justitie tilt zwaar aan de betrokkenheid van verdachte bij dit feit. 'Verdachte weet als geen ander hoe groot het belang is, dat de Nederlandse staat asielzoekers opvangt.'

Valse loonstroken

Een 32-jarige man uit Rotterdam staat terecht voor het vervalsen van loonstroken, zodat de hoofdverdachte een kantoorpand kon huren waar hij zijn stichting in vestigde. ‘'Verdachte werkt als accountant, op stukken als loonstroken wordt vertrouwd in het maatschappelijk verkeer, bijvoorbeeld bij huuraanvragen. De verdachte weet dit als geen ander en heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat gesteld wordt in deze stukken.' De officier van justitie eist geldboete van 750 euro tegen de man.

Gevangenisstraf

'Mensensmokkel maakt ernstig inbreuk op de rechtsorde en veroorzaakt gevoelens van onrust in de maatschappij. Het draagvlak om echte asielzoekers op te vangen, wordt in ernstige mate ondermijnd.’ Tegen de hoofdverdachte eist de officier van justitie een celstraf van 18 maanden. Een 27-jarige Nigeriaanse vrouw hoorde een gevangenisstraf van 5,5 maand tegen zich eisen.

Woensdag zal de officier van justitie tegen twee medeverdachten straf eisen.