donderdag, 3. juli 2014 - 21:50

OM eist in hoger beroep 15 jaar cel voor dodelijke schietpartij Heerlen

Officier van justitie
Foto: Archief FBF.nl
Heerlen

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen een inmiddels 43-jarige man die ervan verdacht wordt een kennis van hem op 26 maart 2012 op een parkeerplaats van een naastgelegen coffeeshop in Heerlen om het leven te hebben gebracht.

De verdachte is op 26 maart 2012 samen met een ander naar een parkeerplaats in Heerlen gegaan. Daar vond een ontmoeting plaats met enkele andere mannen, waaronder het latere slachtoffer. Op de parkeerplaats liep de ontmoeting al snel uit op een confrontatie. Wat de exacte aanleiding was voor de confrontatie tussen de verdachte en het latere slachtoffer is niet duidelijk geworden. In de visie van het OM is de verdachte op enig moment de parkeerplaats overgestoken richting een opslagruimte waar hij naar binnen is gegaan. Nadat de verdachte enkele seconden binnen is geweest, kwam hij met een vuurwapen naar buiten en loste een tweetal schoten. Het slachtoffer werd geraakt in zijn gezicht en overleed korte tijd later aan de verwondingen.

Het OM is van mening dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad en dat er daarmee sprake is van moord. ‘De verdachte heeft doelgericht gehandeld en was zich ook bewust van de gevolgen van zijn handelen. Hij heeft voldoende tijd gehad om zich te beraden op het te nemen of genomen besluit. Voor en tijdens het schieten oogde de verdachter zeer rustig. Op het moment dat de verdachte naar de opslagruimte liep, gaf hij aan dat niemand zich ermee moest bemoeien',  aldus de advocaat-generaal ter zitting.

Bij de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder ze zijn gepleegd.  ‘De verdachte heeft op klaarlichte dag, te midden van omstanders, middels een gericht schot met een vuurwapen een einde gemaakt aan het leven van de man. Het opzettelijk en met voorbedachte rade nemen van iemands leven is de meest ernstige en onomkeerbare aantasting van het hoogste rechtsgoed, te weten het recht op leven. De verdachte heeft aan de nabestaande onherstelbaar leed toegebracht. Tevens is de rechtsorde geschokt. Het opleggen van 15 jaar gevangenisstraf is in deze zaak passend en geboden', aldus de advocaat-generaal tijdens het requisitoir.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 15 jaar cel, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte was het niet eens met de uitspraak en stelde hiertegen hoger beroep in.

Provincie: