dinsdag, 15. april 2014 - 12:24 Update: 03-07-2014 0:38

OM eist ontslag rechtsvervolging voor agent die op auto schoot

OM eist ontslag rechtsvervolging voor agent die op auto schoot
Foto: Archief EHF
Muiden

De agent die op 30 augustus 2011 op de A1 ter hoogte van Muiden tweemaal op een vluchtende auto heeft geschoten, waarbij een van de inzittenden zwaargewond raakte, moet worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat eiste de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Lelystad. Zij vond dat de agent zich kon beroepen op noodweerexces.

De agent was samen met een collega afgegaan op een melding van een woninginbraak. De daders waren weggereden richting de A1, waar de agenten ze in het vizier kregen en de auto aan de kant zetten op de vluchtstrook. Toen een van de agenten bij de auto kwam, vluchtte de bijrijder weg. De agent rende hem achterna, maar kon hem niet achterhalen. Op het moment dat de agent stopte met rennen, gaf de bestuurder van de auto gas en reed weg.

Volgens de agent kwam de auto recht op hem af en stuurde pas op het laatste moment vanaf de vluchtstrook de snelweg op. Daarna schoot de agent tweemaal op de auto, waarbij de man die achterin de auto zat in zijn rug en knie werd geraakt.
De officier van justitie acht poging tot doodslag op de achterin zittende man en poging tot doodslag op de bestuurder bewezen, maar is tevens van mening dat de agent heeft gehandeld in een noodweersituatie, en onder invloed van een hevige gemoedsbeweging, die hierdoor was veroorzaakt. Om die reden is ontslag van alle rechtsvervolging geëist.

Provincie:
Blik op 112: