maandag, 3. november 2014 - 11:33 Update: 03-11-2014 12:11

OM eist werkstraf tegen 23-jarige jihadronselaar

OM eist werkstraf tegen 23-jarige jihadronselaar
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Als het aan Justitie ligt, krijgt jihadronselaar Imad el O. (23) 240 uur werkstraf plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

El O., afkomstig uit Utrecht, zou volgens de aanklagers op 22 maart 2013 de toen 16-jarige S. meegenomen hebben naar het vliegveld van Zaventem in Brussel om haar via Egypte naar Syrië te laten reizen. Haar ouders hadden daar geen toestemming voor gegeven. Dit schrijft RTV West maandag.

Maar volgens El O. die een relatie had met de 16-jarige S., wilden ze helemaal niet naar Syrië om daar te vechten. Ze zouden in Egypte blijven om daar te trouwen, Arabisch te leren en de islam te bestuderen.

Toen S. op 22 maart 2013 de deur uitging, dachten haar ouders dat ze zich ging inschrijven bij ROC Mondriaan. Maar ze liet zich naar Brussel brengen waar ze op de valreep samen met vriend op het vliegveld kon worden tegengehouden. El O. deed bij de rechtbank voorkomen alsof S. hem verteld had dat ze hiervoor toestemming van haar ouders had gekregen. Maar volgens de officier van justitie wist El O. heel goed dat die toestemming er niet was. Haar ouders keurden de relatie van dit Koerdische meisje met een Marokkaan sowieso streng af. Als ze met hem zou meegaan, was ze er nooit meer ingekomen  De advocaat van el O.,Charles Starmans, onderstreept dat deze zaak ten onrechte een 'jihadismesausje' heeft gekregen.

Maandag moet  'Syriëganger' Maher H. (20) zich bij de rechtbank verantwoorden voor terroristische samenspanning. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië. Hij is de eerste zogenoemde Syriëganger die moet terechtstaan.

Zijn vrouw moet zich vandaag ook bij de rechtbank verantwoorden. Shukri F. wordt ervan beschuldigd dat ze contacten heeft onderhouden met jihadisten in Syrië. Ook probeerde ze mensen te werven en 'geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië', vermoedt het Openbaar Ministerie.
De uitspraak in alle zaken staat op 1 december gepland.

Provincie: