donderdag, 23. oktober 2014 - 20:44 Update: 23-10-2014 22:47

OM eist zes weken onvoorwaardelijke celstraf tegen minderjarige (16)

OM eist celstraf tegen minderjarige (16) na mishandelingen
Foto: Archief FBF.nl
Almelo

Voor de kinderrechter in Almelo is vandaag de zaak behandeld tegen een 16-jarig meisje uit Enschede, dat verdacht wordt van het slaan en meermalen tegen het hoofd schoppen van een schoolgenootje.

Dit incident, op 10 juni van dit jaar, werd gefilmd en de beelden verschenen op enig moment via facebook op internet.

Het destijds 15-jarige meisje wordt ook verdacht van een mishandeling van hetzelfde slachtoffer. Dit gebeurde op 14 april op de school van de meisjes.

De officier van justitie eiste voor beide feiten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken, een werkstraf van 90 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf die is geëist, is gelijk aan de duur die het meisje in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Strafmaat
Bij de strafmaat is rekening houden met de ernst van de feiten, maar ook met de persoonlijke omstandigheden van het meisje. Ook heeft de officier van justitie de media-aandacht die de zaak heeft gehad, meegewogen.

Naar aanleiding van het incident op 10 juni worden nog twee meisjes gedagvaard, die ervan verdacht worden het slachtoffer te hebben meegelokt naar het veldje waar de mishandeling plaats vond. Ook de jongen die ervan verdacht wordt dat hij de mishandeling heeft gefilmd, zal zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden. Tot slot dagvaardt het OM een meisje op verdenking van betrokkenheid bij zowel het incident in april als in juni.

Signaal
Met het dagvaarden van de jongeren wil het OM een krachtig signaal uitzenden. Wie meewerkt aan een mishandeling, loopt het risico op strafrechtelijke vervolging. Dat geldt niet alleen voor degene die daadwerkelijk geweld gebruikt, maar ook voor degene die een aanzienlijke rol speelt voor, tijdens of na het geweld. Bijvoorbeeld in de vorm van het meelokken van een slachtoffer, het filmen van het geweld of het verspreiden van dergelijke beelden.

Provincie: