maandag, 7. april 2014 - 15:15 Update: 03-07-2014 0:38

OM geeft toppaard Vingino terug aan vrouw (50)

OM geeft toppaard Vingino terug aan vrouw (50)
Vijfhuizen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het paard dat afgelopen donderdagavond na een vechtpartij in Vijfhuizen in beslag werd genomen maandag teruggegeven aan de 50-jarige vrouw onder wie het dier in beslag genomen werd. Dit meldt het OM maandagmiddag.

Als uitgangspunt geldt dat strafrechtelijk beslag teruggaat naar degene onder wie het in beslag is genomen. Dit is anders als een ander als redelijkerwijs rechthebbende kan worden aangemerkt. Die ander dient dan aan te tonen dat hij een beter recht heeft op hetgeen in beslag genomen is.

Het OM heeft beide partijen in de gelegenheid gesteld schriftelijke bescheiden te overleggen. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie heeft de trainer van het paard tot op heden niet kunnen aantonen dat hij een beter recht op het paard heeft. Conform de regels van strafvordering is het dier daarom teruggegeven aan de vrouw.

Het onderlinge geschil over wie de eigenaar is, is wat het OM betreft een civiele kwestie. Daarvoor zijn civiele procedures, waarin het strafrecht geen rol heeft.

Het onderzoek richt zich nu nog op de vechtpartij van donderdag. De 15 aangehouden verdachten zijn zaterdag heengezonden. Het onderzoek wordt voortgezet.

Dit geldt ook voor de twee hennepkwekerijen die na de vechtpartij bij de manege werden aangetroffen.