vrijdag, 21. februari 2014 - 14:07 Update: 03-07-2014 0:41

OM in hoger beroep tegen 18 maanden cel voor Badr Hari

Foto van toga van rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Kickbokser Badr Hari is vrijdag door de rechtbank amsterdam veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit meldt de rechtbank Amsterdam vrijdag.

Badr Hari krijgt anderhalf jaar gevangenisstraf voor vijf mishandelingen, waaronder de zware mishandeling van Koen Everink tijdens Sensation White in de Amsterdam Arena. Zijn medeverdachte wordt vrijgesproken.
 
Badr Hari krijgt anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor een reeks van mishandelingen. Deze mishandelingen vonden plaats in het Amsterdamse uitgaansleven. De Amsterdamse rechtbank acht bewezen dat Hari tijdens het Sensation White-feest in de Amsterdam Arena, in Club Air, in café Cooldown en in de club Blinq een vijftal personen (ernstig) heeft mishandeld.
 
De rechtbank is van oordeel dat verdachte zich ernstig heeft misdragen en dat hij met name Everink zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Verder beschouwt de rechtbank geweld dat wordt gepleegd in het uitgaansleven als een ernstig strafbaar feit, dat hevige gevoelens van onveiligheid bij de slachtoffers en het overige publiek teweeg brengt. Van een louter voorwaardelijke straf, een horecaverbod of een boete – zoals de advocaat van Hari voorstelde – kan volgens de rechtbank dan ook geen sprake zijn.
 
Lagere straf
Wel legt de rechtbank een lagere straf op dan het openbaar ministerie (OM) had geëist, onder meer omdat de rechtbank een aantal ten laste gelegde feiten niet bewezen acht. Bovendien was de straf die het OM eiste fors hoger dan de voor dit soort delicten gebruikelijke straffen. De rechtbank ziet geen reden om van die gebruikelijke richtlijnen af te wijken. Tot slot was in een van de zaken de redelijke termijn voor vervolging overschreden, wat een strafmatigende factor vormt.

Schadevergoeding Everink
Hari moet aan Everink een schadevergoeding betalen van ruim twintigduizend (20.792,30) euro betalen.
Medeverdachte in de Sensation White zaak, Ferhat Y., wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Er zijn geen betrouwbare getuigenverklaringen waaruit zijn betrokkenheid bij de ernstige mishandeling blijkt.

Badr Hari heeft inmiddels ongeveer 8 maanden in voorarrest gezeten en moet dus nog 4 maanden de cel in.

OM in hoger beroep
Het Openbaar Ministerie heeft direct aangegeven tegen de uitspraak in hoger beroep tegaan. De verdediging van Badr Hari gaat de uitspraak eerst bestuderen en beslist op een later moment of zij eventueel in hoger beroep gaat.