woensdag, 30. juli 2014 - 16:36 Update: 30-07-2014 16:48

OM in appel tegen vonnis 84-jarige man terzake doodslag op vrouw (86)

Foto  van rechtbank | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht/Doorn

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland in de zaak van de 84-jarige man uit Doorn die in oktober 2013 zijn 86-jarige vrouw wurgde. Dit meldt het OM woensdagmiddag.

De rechtbank sprak de man op donderdag 24 juli 2014 vrij van moord op zijn vrouw, waarvoor de officier van justitie eerder 5 jaar gevangenisstraf had geëist. De rechtbank vond doodslag wel bewezen en veroordeelde de man daarvoor tot anderhalf jaar celstraf 

Het Openbaar Ministerie vindt ook na bestudering van het vonnis dat er sprake was van voorbedachte raad, en dus van moord. Zo heeft  de man verklaard vooraf verschillende methoden te hebben afgewogen en een getuige verklaart dat de man daags voor het feit nog gesproken heeft over het doden van zijn vrouw. Ook kan het OM zich niet vinden in de strafmaat. De omstandigheden, zoals zijn vermoeidheid als mantelzorger en zijn hoge leeftijd, rechtvaardigen wel een matiging van de straf, maar een celstraf van slechts anderhalf jaar is niet passend bij het opzettelijk en doelbewust beëindigen van het leven van iemand die niet dood wilde. Het is met name om deze twee redenen dat de officier van justitie van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft besloten de zaak aan het gerechtshof  voor te leggen.

Provincie:
Tag(s):