vrijdag, 12. september 2014 - 16:33 Update: 13-09-2014 11:13

OM legt beslag op drie Nederlandse vakantieparken in witwasonderzoek

OM legt beslag op 3 Nederlandse vakantieparken in witwasonderzoek
Foto: Archief EHF
Moerdijk

Het OM heeft in een groot witwasonderzoek beslag gelegd op onder meer 3 Nederlandse vakantieparken. Dit heeft het om vrijdag bekendgemaakt.

‘Tientallen gespecialiseerde politiemensen hebben in een groot Rotterdams onderzoek naar het zogenoemde witwassen van crimineel vermogen afgelopen dinsdag op negen plaatsen in binnen- en buitenland doorzoekingen verricht. Daarbij zijn vier aanhoudingen gedaan, drie mannen en een vrouw, en is beslag gelegd op panden, vakantieparken, andere waardevolle goederen, en een vuurwapen’, aldus het OM.

Het onderzoek was in 2013 gestart nadat in een drugsonderzoek op een vakantiepark in Moerdijk een hennepkwekerij was ontdekt. Naspeuringen naar de eigenaars van het vakantiepark leidden tot het vermoeden dat dit park aangekocht was met crimineel vermogen, en dat via dit park dat vermogen werd witgewassen.

Onderzoek van financiële rechercheurs onder leiding van twee Rotterdamse officieren van justitie leidde naar veel meer zogenoemd onverklaarbaar bezit: bezittingen waarvan niet duidelijk was hoe ze waren gefinancierd. Besloten werd deze week zoekingen te verrichten op alle tot nu toe bekende locaties.

De invallen vonden dinsdagochtend vanaf 6 uur plaats in Nederland, Spanje, Duitsland en Luxemburg.  Uiteindelijk is beslag gelegd op drie vakantieparken in Nederland en één in Duitsland. Deze parken vertegenwoordigen een waarde van ruim 4 miljoen euro. 

Bij invallen in administratiekantoren, een bank, woningen en een notariskantoor in Nederland is beslag gelegd op de panden en administratieve bescheiden die van belang kunnen zijn bij het achterhalen van de eigenaren van sommige panden en locaties. 

Op bankrekeningen in onder andere Luxemburg is beslag gelegd, en bovendien werden in een kluis in dat land dozen met goud en sieraden gevonden. Ook die zijn in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op appartementen in Spanje. De totale waarde van alle in beslag genomen goederen beloopt in ieder geval zo'n 7 miljoen euro.

De in Duitsland aangehouden 72-jarige man is weer op vrije voeten. De 52-jarige vrouw zit in uitleveringsdetentie. In het Overijsselse Olst werd een 42-jarige man aangehouden, en in het Brabantse Bergen op Zoom een 51-jarige man. De in Nederland aangehouden mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.