woensdag, 25. juni 2014 - 11:16 Update: 03-07-2014 0:34

OM start onderzoek naar miljoenenfraude van bestuurders bij verzekeraar

Foto van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar een miljoenenfraude door de top van de Rotterdamse verzekeringsmaatschappij HDI Gerling.

Dit meldt de Telegraaf woensdag. Dinsdag kwam De Nederlandsche Bank (DNB) al met een bericht dat er van alles mis was bij HDI Gerling. Op kosten van de zaak kochten bestuurders van de verzekeringsmaatschappij voor bijna 10 miljoen euro een zeiljacht, raceauto's en een luxe villa op Mallorca.

De krant schrijft dat er inmiddels aangifte is gedaan tegen ex-topman Bert S. door zijn voormalige werkgever. S. werd vorig jaar op staande voet ontslagen. Hij werd ervan beschuldigd op sluwe wijze miljoenen euro's van zijn werkgever acherover te hebben gedrukt. Die euro's zou  S.gebruikt hebben voor eigen doeleinden en om vrienden en collega-bestuurders te verrijken.

Na een tip over deze gang van zaken werd in 2013 de fraude blootgelegd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Verder bleek uit onderzoek van DNB dat het interne toezicht bij de verzekeraar te wensen overliet. Er waren niet voldoende maatregelen genomen om belangenverstrengeling tegen te gaan. Zo was topman S. tevens ceo, de hoogste financiële bestuurder en risicomanager.

DNB heeft het bedrijf vanwege 'een onvoldoende beheerste en integere bedrijfsvoering' een boete van in totaal 60.000 euro opgelegd, zo schrijft RTV Rijnmond.

Bert S. stelt dat er geen sprake is van zelfverrijking. In de Telegraaf zegt hij: 'Dat is de grootst mogelijke onzin. Ik betaalde een bedrijfsfeestje voor het personeel nog uit mijn eigen zak. Ze proberen me zwart te maken.'

Categorie: