vrijdag, 24. januari 2014 - 21:49 Update: 03-07-2014 0:43

OM vordert in hoger beroep ruim 112.000 euro met Afpakken

OM vordert in hoger beroep ruim 112.000 euro met Afpakken
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vrijdag in hoger beroep op een themazitting ‘Afpakken' een totaalbedrag van ruim € 112.000 aan wederrechtelijk verkregen voordeel gevorderd van in totaal 7 verdachten.

Met deze themazitting wil het OM aandacht vragen voor het onderwerp ‘Afpakken'.

Op deze zitting ging het om in totaal 9 verdachten die in hoger beroep terecht stonden voor hun behaalde winsten voortkomend uit het plegen van strafbare feiten. Zeven zaken werden uiteindelijk behandeld.

Eén zaak werd aangehouden voor een nadere schriftelijke conclusiewisseling. In een andere zaak wilde de verdachte zijn hoger beroep niet doorzetten.

Bij de onderliggende strafbare feiten ging het om hennepteelt in Zaandam, Hoofddorp, Den Helder, Julianadorp en Haarlem, invoer van cocaïne via Schiphol en marktplaatsoplichting in Amsterdam. In een aantal zaken heeft het OM hoger beroep ingesteld, in een aantal zaken de verdachte.

Het hoogste gevorderde ontnemingsbedrag was een bedrag van bijna € 45.000. In deze zaak ging het om de winsten uit een aantal oogsten uit een hennepkwekerij in Julianadorp in een periode in 2009 en begin 2010.

Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is drijfveer, motief en opbrengst van beroepscriminaliteit. Daarom is afpakken zo belangrijk. Als misdaad niet loont, verdwijnt een belangrijke prikkel om delicten te plegen. Kortom, als misdaad niet loont, is dat de beste preventie. Bovendien is het belangrijk te voorkómen dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Dat zijn de belangrijkste gedachten achter het afpakken van criminele winsten, bij georganiseerde misdaad én bij kleinere, veelvoorkomende criminaliteit.

Provincie:
Tag(s):