vrijdag, 17. oktober 2014 - 12:17 Update: 17-10-2014 18:07

Ombudsman:arrestatie Pieten-tegenstanders mocht niet

'Politie had pieten-tegenstanders niet mogen aanhouden'
Foto: Archief FBF
Dordrecht

De Nationale Ombudsman is van mening dat de anti-zwarte Pieten demonstranten Quinsy Gario en Jerry Afriyie nooit hadden mogen worden aangehouden bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht. Dit blijkt uit het rapport wat de Ombudsman daarvoor heeft gepubliceerd.

In het rapport stelt men dat de aanhouding drie jaar geleden ‘onrechtmatig’, ‘disproportioneel geweld is gebruikt’ en ‘het in strijd is was met de mensenrechten’. Ook het verhoor zou volgens de Ombudsman onprofessioneel gedaan zijn. Zo werden er vragen gesteld als ‘ben jij in Nederland geboren?’ en 'zie je Sinterklaas niet als een stukje traditie?'

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie het tweetal niet had mogen vorderen om het plein te verlaten en daarom niet tot aanhouding had kunnen overgaan. Ook is de Nationale ombudsman van oordeel dat de politie had gehandeld in strijd met het vereiste dat grondrechten moeten worden gerespecteerd, in dit geval het recht op persoonlijke vrijheid en het verbod op onrechtmatige vrijheidsbeneming. Daarnaast had de politie ook het recht op vrijheid van meningsuiting onvoldoende gerespecteerd.

Beide anti-zwarte pieten demonstranten droegen tijdens de intocht een t-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. 

Provincie: