zaterdag, 11. januari 2014 - 11:02 Update: 03-07-2014 0:44

Omwonenden Buitenveldertbaan boos op Schiphol

Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Schiphol

Schiphol heeft geen afdoende verklaring voor het feit dat de Buitenveldertbaan veel vaker wordt gebruikt dan in 2010 aan omwonenden is beloofd.

De luchthaven zegt dat dat komt door de extreme weersomstandigheden, maar die kunnen slechts zo'n 70 procent van de baaninzet verklaren. Dit blijkt uit een rapport van het Britse ondezoeksbureau Helios dat is opgesteld in opdracht van de  gemeente Amsterdam en twee Amsterdamse stadsdelen, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Ondanks toezeggingen dat de geluidsoverlast rond de Buitenveldertbaan van Schiphol zou afnemen is die juist toegenomen. In 2012 gingen meer vliegtuigen (toename 25 procent) over de baan dan drie jaar daarvoor. De omwonenden van de Buitenveldertlaan zijn boos omdat de beloofde daling van het aantal vliegbewegingen op de Buitenveldertbaan niet is gerealiseerd.

Sinds 2011 experimenteert Schiphol met een nieuw milieunormen- en handhavingsstelsel: Vliegen Volgens Afspraak (VVA). Binnenkort besluit de Tweede Kamer of VVA permanent wordt ingevoerd.

Het Helios-rapport is gisteren aangeboden aan de fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer. De omwonenden hopen dat het rapport het Kamerbesluit nog kan beïnvloeden. Volgens de omwonenden geeft het VVA-systeem Schiphol te veel vrijheid. De luchthaven kan afwijkend baangebruik tenslotte altijd verklaren als 'anticipatie op weersveranderingen'.

Er werd volgens de omwonenden in de afgelopen jaren ook op de Buitenveldertbaan gevlogen terwijl het perfect zomerweer was, wat onder VVA niet mag. Het Helios-rapport bevestigt deze observaties.

Provincie:
Tag(s):