dinsdag, 25. november 2014 - 22:43 Update: 25-11-2014 22:50

Onderschatting gevaar huishoudchemicaliën oorzaak ongevallen

Onderschatting gevaar huishoudchemicaliën oorzaak ongevallen
Foto: EHF
Amsterdam

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. Dit melden VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die ouders bewust willen maken van het feit dat kinderen dingen anders zien.

Kinderen lopen het grootste risico

Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Bij 1.500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral één- en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. Zij vormen de grootste risicogroep, zij zijn volop de wereld aan het ontdekken en zien geen gevaar. 

Onbewaakt ogenblik

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus – in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. 

De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen. Daarom blijft het van groot belang om ouders bewust te maken van de gevaren. Want met bijna 6 kinderen per week op de Spoedeisende Hulp blijft dit onderschat.

Categorie:
Provincie: