zaterdag, 22. maart 2014 - 22:43 Update: 03-07-2014 0:39

Onderzoek EenVandaag: 85 procent PVV-kiezers achter Wilders

Foto van stemmen potlood rood | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit een onderzoek van EenVandaag onder ruim 1200 kiezers die bij de landelijke verkiezingen op de PVV hebben gestemd, blijkt dat 85 procent op dit moment nog vertrouwen heeft in Wilders.

Maar niet alle PVV-stemmers staan achter de actie van Wilders op de verkiezingsavond. Dit meldt EenVandaag zaterdag. EenVandaag begon met het onderzoek vanaf het moment waarop gisteravond diverse partijleden aangaven de partij te willen verlaten. Opiniepeiler Gijs Rademaker: "Dit is het beeld dat we al jaren peilen. De harde kern van PVV-kiezers staat altijd achter Wilders, ook als er gedoe is binnen de partij of er ophef is over zijn uitlatingen."

De PVV was al maanden in de peilingen de grootste partij. Kiezers die in 2012 niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden willen doen bij landelijke verkiezingen, zijn niet allemaal blij met de actie van Geert Wilders. Waar zes op de tien (62%) vinden dat hij niet te ver is gegaan, vindt meer dan een derde (36%) de uitlatingen van Wilders niet kunnen.

Van de potentiële kiezers geeft een een kwart (26%) op dit moment aan geen vertrouwen meer in Wilders te hebben. Rademaker: "De kiezers die al jaren PVV stemmen lijkt hij niet te verliezen, maar het lijkt er dus wel op dat hij schade lijdt onder potentiële PVV-kiezers."