vrijdag, 24. januari 2014 - 18:24 Update: 03-07-2014 0:43

Onderzoek naar morning-afterpil en lichaamsgewicht

Onderzoek naar morning-afterpil en lichaamsgewicht
Foto: SXC
Utrecht

Er komt op Europees niveau een herbeoordeling van alle noodanticonceptiemiddelen om te beoordelen in hoeverre een hoger lichaamsgewicht en body mass index (BMI) invloed hebben op de werkzaamheid bij het voorkomen van een ongewenste zwangerschap na onbeschermd seksueel verkeer of bij falen van de gebruikte anticonceptie.

Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vrijdag. 

Noodanticonceptiemiddelen beschermen tegen zwangerschap doordat de eisprong wordt geblokkeerd of uitgesteld en bevatten de stoffen levonorgestrel of ulipristalacetaat. De herbeoordeling volgt op het beschikbaar komen van nieuwe wetenschappelijke gegevens die er op wijzen dat een hoger lichaamsgewicht van invloed is op de werking van deze medicatie.

De merknamen van de desbetreffende geneesmiddelen zijn onder andere NorLevo, Postinor/Levonelle en ellaOne. In Nederland kan levonorgestrel zonder recept bij de apotheek en drogist verkregen worden. Voor het verkrijgen van ulipristalacetaat is wel een recept van een arts nodig.

De herbeoordeling zal in Europees verband plaatsvinden via een zogenaamde Artikel 31 referral procedure onder Directive 2001/83/EC, wordt gecoördineerd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA en is geïnitieerd door de Zweedse geneesmiddelenautoriteiten.


Eind november 2013 gaf het CBG al voor NorLevo (levonorgestrel) het advies aan vrouwen die meer wegen dan 75 kilogram om – wanneer nodig – wel een morning afterpil te gebruiken, ondanks het mogelijke risico dat deze onvoldoende werkt.

NorLevo moet wel zo snel mogelijk ingenomen worden – het liefst binnen 12 uur en niet later dan 72 uur – na onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij het falen van de gebruikte anticonceptie. Dit staat ook vermeld in de huidige bijsluiter van Norlevo. Het geneesmiddel met het werkzame bestanddeel ulipristalacetaat (ellaOne) kan tot 120 uur na onbeschermde seksuele gemeenschap of falen van de anticonceptie worden ingenomen, zoals beschreven in de huidige bijsluiter van ellaOne.