maandag, 25. augustus 2014 - 15:56 Update: 25-08-2014 16:28

Onderzoek paardenmishandelingen in volle gang

Onderzoek paardenmishandelingen in volle gang
Foto: Archief EHF
Roden/Peize

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de paardenmishandelingen van de afgelopen maanden. Dit meldt de politie maandag.

'Afgelopen week zijn wederom twee paarden, dit keer in Drenthe in het Sterrebos bij Roden/Peize, door onbekenden mishandeld. Het rechercheonderzoek naar deze mishandeling en acht andere paardenmishandelingen in Noord-Nederland is in volle gang. Het team, bestaande uit 10 medewerkers uit verschillende organisaties, is druk bezig alle zaken te analyseren', aldus de politie.

Het onderzoek richt zich op dit moment op 9 zaken van paardenmishandeling in onder meer de plaatsen Oldekerk, Tolbert, Glimmen, Balloo, Gasselte en Roden. Tijdens het eerste onderzoek leek er sprake te zijn van nog meer mishandelingen. Na analyse en onderzoek kon in die andere zaken de conclusie worden getrokken dat de verwondingen bij de betreffende paarden op een andere manier (bliksem, zelfverwonding of ongeluk) waren ontstaan.

Eerste analyse:één verdachte
Uit eerste analyse is ook gebleken dat het mogelijk is dat één verdachte verantwoordelijk is voor alle paardenmishandelingen. Dit wordt gebaseerd op grond van een gemaakte tijdlijn en de afstanden tussen de plaatsen delict. Toch houdt de politie rekening met het scenario dat meer verdachten verantwoordelijk zijn voor het plegen van dit soort misdrijven.

Verhoogde capaciteit
Het rechercheteam onderhoudt nauw contact met medewerkers van de dierenpolitie, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en het Expertisecentrum Dierenwelzijn. Dit heeft uiteraard te maken met het specifieke karakter van dit soort misdrijven. De recherchecapaciteit voor het onderzoek is verhoogd, omdat er veel voorbereidend en analytisch werk moet worden verricht.

Ook wil de politie met dit onderzoek realiseren dat de paardenmishandelingen stoppen en vanzelfsprekend de verdachte(n) worden aangehouden. Ten slotte heeft het team regelmatig contact met een landelijke coördinator, die de samenhang tussen de onderzoeken naar paardenmishandelingen in de eenheden bewaakt. Dit in verband met soortgelijke incidenten in andere delen van het land.

Preventie-adviezen
Het team geeft na advies van collega’s dierenpolitie nieuwe adviezen op preventiegebied en tips voor de opsporing. Deze zijn:
-Plaats het paard zonder halster in de wei;
-Maak foto’s voordat het paard de wei ingaat;
-Controleer het paard elke dag op verwondingen;
-Wees alert op eventuele gedragsverandering bij het paard;
-Informeer de politie als er onverklaarbare verwondingen worden vastgesteld;
-Als een paard gewond wordt aangetroffen, is het belangrijk dat zo weinig mogelijk personen op de locatie komen;
-Laat aangetroffen spullen, die niet in de wei horen, onaangeroerd liggen en wijs de politie hier op;
-Maak foto’s van de verwondingen voordat de dierenarts het paard gaat behandelen aan zijn verwondingen;
-Wees alert op verdachte personen en voertuigen. Maak als dat mogelijk is foto’s of registreer signalementen en/of het kenteken en
-Vraag ook aan omwonenden van het weiland oplettend te zijn.

Informatie en tips
Als mensen een mogelijke mishandeling van een paard op heterdaad zien, dan kan men bellen naar het alarmnummer 112. Bij verdachte omstandigheden (voertuigen of personen) kunnen getuigen bellen met het landelijke telefoonnummer 0900-8844. Mensen kunnen ook naar dit nummer bellen met inlichtingen of tips. In het geval getuigen anoniem willen blijven, kunnen zij hun informatie doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of de Criminele Inlichtingen Eenheid op nummer 079-3458999.

Provincie: