woensdag, 3. december 2014 - 14:42 Update: 03-12-2014 22:30

Onderzoekers identificeren skelet als dat van Koning Richard III

Stoffelijk overschot Koning Richard III geïdentificeerd
Foto: University Leicester
Rotterdam

Onder leiding van Turi King en Kevin Schürer van de University of Leicester (UK) en in samenwerking met onderzoekers van Erasmus MC heeft een internationaal team van onderzoekers de stoffelijke resten, waarvan werd vermoed dat ze behoorden aan koning Richard de Derde van Engeland (1452-1485), geïdentificeerd. Dit meldt Erasmus MC woensdag.

Uit DNA onderzoek blijkt dat het inderdaad gaat om het stoffelijk overschot van de koning. Er is een perfecte match met het DNA van een familielid en de oog- en haarkleur die zich uit de resten laat afleiden, komt overeen. De onderzoekers publiceren de resultaten van hun onderzoek vandaag in Nature Communications.

Koning Richard de Derde is een van de beroemdste en tegelijk meest controversiële koningen van Engeland. Hij was de laatste van de Plantagenet dynastie, en heeft relatief kort geregeerd, maar hij was bijzonder machtig. Na zijn dood in de Slag om Bosworth Field werd hij begraven bij het klooster van Greyfriars in Leicester, maar omdat de kloostergemeenschap in 1538 werd opgeheven, is de exacte locatie van het graf niet bewaard gebleven. In september 2012 werd een skelet opgegraven, waarvan op grond van onder andere het archeologische profiel en koolstofdatering werd vermoed dat het de resten van de koning waren.

Onderzoekers van de University of Leicester hebben een perfecte DNA-match vastgesteld tussen de stoffelijke resten en materiaal van een familielid van moeders kant. De afdeling Forensische Moleculaire Biologie onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser van het Erasmus MC heeft vastgesteld dat de vermoedelijke oog- en haarkleur die bij de resten behoren, overeenkomen met die op een vroeg portret van de koning.

Categorie:
Provincie: