donderdag, 3. april 2014 - 15:26 Update: 03-07-2014 0:38

Onrust bij cardiologie HagaZiekenhuis koste twee levens

Foto van operatiekamer | SXC
Foto: SXC
Den Haag

Door problemen met samenwerkingen en communicatie zij op de afdeling cardiologie van het HagaZiekenhuis twee patiënten om het leven gekomen. Tot deze conclusie komt professor van Swieten van het Radboud UMC.

Het onderzoek richtte zich op de periode 2007- 2012. In totaal zijn gedurende deze periode 5370 patiënten geopereerd. Hiervan zijn 196 patiënt overleden. De dossiers van deze patiënten zijn uitgebreid onderzocht door een onafhankelijke commissie.  Deze selecteerde 16 dossiers voor nader onderzoek door een specifiek deskundige, een hartchirurg. Die opdracht kreeg professor Van Swieten. Hij concludeert dat er in twee van de zestien gevallen sprake is geweest van vermijdbare schade. Deze twee ziektegeschiedenissen zijn nader onderzocht en besproken met de nabestaanden en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Deze heeft daarop besloten dat verder onderzoek niet nodig is.

De onderlinge samenwerking binnen de vakgroep is hersteld. Bovendien is de samenwerking tussen alle medische disciplines die betrokken zijn bij de cardiochirurgie verbeterd. Ook zijn alle behandelingsprotocollen, waar nodig doorgelicht en aangescherpt. Van Swieten zegt hierover: 'Het HagaZiekenhuis heeft de cardiochirurgie goed op orde. Het is voor patiënten dan ook veilig om geopereerd te worden in het HagaZiekenhuis.'