zaterdag, 25. oktober 2014 - 15:30 Update: 26-10-2014 11:08

Onze Zwarte Piet mogelijk ook gered door Belgisch onderzoek

Zwarte Piet kan zo zwart als roet blijven
Foto: Archief FBF
Brussel

Zwarte Piet kan en mag gewoon zo zwart als roet blijven. Althans dat stelt het Belgische Interfederaal Gelijkekansencentrum. Zij vinden de Zwarte Piet geen strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie.

In Vlaanderen is het sinterklaasfeest, net als in Nederland, erkend als zogenoemd ‘immaterieel cultureel erfgoed’. Hoe kinderen Zwarte Piet en Sinterklaas zien, hangt voor een groot deel af van de manier waarop volwassenen die personages vormgeven.

Het centrum onderzocht of het gebruik van de figuur Zwarte Piet in strijd is met de antidiscriminatie- en/of antiracismewetgeving. Het antwoord is dat er in de figuur van Sinterklaas en (een al dan niet stereotype) Zwarte Piet geen sprake is van een strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie.

Het Centrum hoopt dat er met het sinterklaasfeest zelf, en met de beeldvorming eromheen, zorgzaam zal worden omgesprongen, en dat het ‘Zwarte Piet-debat’ geen extreme proporties aanneemt. Laat het een debat worden ‘met’ elkaar en niet ‘tegen’ elkaar. Alleen zo kan 6 december een welkome en kindvriendelijke feestdag blijven.

Categorie:
Provincie: