maandag, 10. februari 2014 - 8:06 Update: 03-07-2014 0:42

Onzekerheid over hulp aan kinderen met psychische problemen

Foto van kind op bed | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Een aantal zorginstanties zoals het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie roept de Eerste Kamer op om op te komen voor kinderen die gebruikmaken van psychische zorg.

Door de nieuw Jeugdwet wordt deze psychische zorg straks uit het verzekerd pakket gehaald. Dit melden verschillende media maandag.

Als de Eerste Kamer instemt met die Jeugdwet gaan de gemeenten vanaf 2015 de psychische zorg voor kinderen regelen. Deze zorg verdwijnt dat uit de Zorgverzekeringswet. Voor kinderen met met bijvoorbeeld schizofrenie, anorexia of een depressie is er dan geen garantie meer dat ze voor hum psychische probleem goede zorg krijgen. De woonplaats bepaalt dan of, waar en hoe een kind zorg krijgt. De zorginstanties hierover in de media: 'Omdat kinderen met een psychische aandoening voor zorg afhankelijk worden van beleid en budgetten van gemeenten, ontstaat voor hen een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening; een discriminerende en zeer stigmatiserende situatie.'