donderdag, 20. februari 2014 - 13:15 Update: 03-07-2014 0:41

Ook in hogere beroep 18 jaar en TBS na misbruik en doodslag 8-jarige

Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Donderdag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden in hoger beroep 18 jaar cel en TBS geëist tegen een 53-jarige man uit Enschede. Dit meldt het OM donderdag.

Seksueel misbruik en doodslag
De man wordt verdacht van seksueel misbruik van een aantal jonge meisjes en seksueel misbruik en doodslag van een 8-jarig meisje op 14 februari 1991 in Deventer.

Het achtjarige meisje werd op de betreffende datum seksueel misbruikt en gewurgd toen ze alleen thuis was in haar ouderlijk huis in Deventer. De verdachte is destijds korte tijd als verdachte aangemerkt geweest, maar de verdenking was onvoldoende om tot aanhouding en eventuele verdere strafvervolging over te gaan.

De man werd op 28 juli 2009 opnieuw aangehouden. Hij zat toen vast voor een andere zaak; seksueel misbruik van zijn buurmeisje. In die zaak was DNA afgenomen die een match opleverde met het DNA dat - naar aanleiding van het delict in 1991 - opgeslagen was in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het OM vindt dat een zeer lange celstraf recht doet aan de ernst van het levensdelict. "Op Valentijnsdag 14 februari 1991 is een 8-jarig meisje door verwurging om het leven gebracht. Haar moeder trof haar aan met een kledingstuk - haar nachtjapon- strak om haar nek gewikkeld. Ze heeft haar dochtertje mond op mondbeademing gegeven, daarna heeft het ambulancepersoneel haar dochtertje geprobeerd te redden door reanimatie, beide onsuccesvol. Het meisje stierf. Het leed voor de ouders is niet te schetsen. Verdachte was de overbuurman en kon vanuit zijn appartement het andere appartement binnenkijken. Verdachte en het slachtoffertje hadden onderling vaker contact via de balkons. Op de betreffende dag kwam hij bij haar aan de deur met pinda's. Voor wat er daarna gebeurde is alleen verdachte verantwoordelijk. Een lange celstraf is passend en geboden", aldus de advocaat-generaal.

Naast de geëiste celstraf vindt het OM dat TBS met dwangverpleging op zijn plaats is. "Door de deskundigen van het PBC wordt gesteld dat het risico op recidive in zedendelicten met jonge meisjes hoog is vanwege het feit dat hij niet erg begaafd is en dat ogenschijnlijk beschermende factoren ( zoals werk en sociale contacten) in het verleden geen belemmering zijn geweest om zijn pedoseksuele gedrag voort te zetten", aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de man tot 12 jaar cel en TBS na een eis van de officier van justitie van 18 jaar en TBS. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde gevangenisstraf.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Provincie:
Tag(s):