vrijdag, 21. november 2014 - 11:05 Update: 21-11-2014 15:06

Ook vogelgriep H5-variant in Overijsselse Kamperveen

Derde bedrijf besmet met vogelgriep
Foto: fbf
Kamperveen

In het Overijsselse Kamperveen is een derde geval van vogelgriep ontdekt. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse vandaag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Het is inmiddels het derde bedrijf waar vogelgriep is aangetroffen. Eerder in het Utrechtse Hekendorp en donderdag is het Zuid-Hollandse Ter Aar. 

Variant vogelgriep in Ter Aar vastgesteld

Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar de hoogpathogene H5N8 betreft. Deze variant werd ook aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp. De ruiming zal naar verwachting vandaag worden afgerond. In de straal van 10 km cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):