donderdag, 9. oktober 2014 - 10:12 Update: 09-10-2014 16:50

Openbaar Ministerie gaat Wilders vervolgen voor Marokkanen-uitspraak

OM verdenkt Wilders van strafbare uitlatingen over Marokkanen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Geert Wilders wordt door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als verdachte en uitgenodigd voor verhoor. Dit meldt het OM donderdag.

'Wilders zal worden verhoord over zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag, naar aanleiding waarvan ruim 6400 aangiften zijn binnengekomen. Hij wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat', aldus het OM. 

Binnen het OM heeft er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden naar de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Dat is ook de reden dat er is besloten om Geert Wilders te verhoren. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt.

Het OM heeft nog geen definitieve vervolgingsbeslissing genomen. Zodra deze is genomen, zal eerst Geert Wilders worden geïnformeerd, waarna het OM de aangevers en belangstellenden op de hoogte zal brengen. Zoals gebruikelijk zullen aangevers die informatie per brief ontvangen.

Wilders woedend

PVV-leider Wilders vindt het onbegrijpelijk dat het OM hem als verdachte heeft aangemerkt. Wilders zegt hierover tegenover de NOS: "Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop."