zondag, 13. april 2014 - 22:30 Update: 03-07-2014 0:38

Openbare wifi-netwerken niet altijd betrouwbaar

Foto van pda | Sxc
Foto: SXC
Foto van pda | Sxc
Foto: SXC
Hilversum

Het gebruik van openbare wifi-netwerken is niet zonder gevaar. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Europol waarschuwen mensen voor de gevaren hiervan in het KRO programma Brandpunt.

Jaap Oss van Europol zegt dat je via een openbaar netwet meer prijsgeeft dan je zelf wil. 'Facebook, Twitter, maar ook je e-mail en zelfs wachtwoorden, wellicht internetbankieren of betaalgegevens als je aan het shoppen bent. Al dat soort gegevens zijn natuurlijk enorm interessant voor cybercriminelen', zegt Jaap van Oss van Europol. Hij raadt daarom af 'gevoelige en persoonlijke informatie te gebruiken op publieke netwerken'.

Ook als je niet bent ingelogd op een draadloos netwerk, zijn de gegevens op je telefoon, iPad niet veilig. Zeker als je wifi hebt aan staan. Wouter Slotboom, die 'ethisch hacker' is zegt: 'Dat ding is continu aan het zoeken naar netwerken. Dus ook al ga je niet bewust op een wifi-netwerk, als het aanstaat en je loopt gewoon over straat of je zit in de trein, kun je automatisch verbonden worden met zo'n apparaatje'. 

Categorie:
Tag(s):