donderdag, 23. januari 2014 - 18:19 Update: 03-07-2014 0:43

Opnamestop IC Westfriesgasthuis vanwege enterokok besmetting

Opnamestop IC Westfriesgasthuis vanwege enterokok besmetting
Opnamestop IC Westfriesgasthuis vanwege enterokok besmetting

Vanwege een VRE besmetting geldt vanaf 23 januari een selectieve opnamestop voor de Intensive Care (IC) van het Westfriesgasthuis.

Alleen patiënten die al in het Westfriesgasthuis liggen, worden wanneer nodig opgenomen op de Intensive Care. Nieuwe (spoed)patiënten worden op de Intensive Care van een ander ziekenhuis opgenomen. Ook de geplande patiëntopnames op de IC worden uitgesteld of verplaatst. Deze maatregelen zijn nodig omdat bij vier patiënten van het Westfriesgasthuis een VRE besmetting is geconstateerd. Deze patiënten hebben onlangs op de Intensive Care gelegen of liggen daar nog steeds. Door de selectieve opnamestop wil het ziekenhuis voorkomen dat de besmetting zich verder verspreidt. De intensive care wordt ook extra gereinigd met zogenaamde mistapparaten.

De komende dagen worden (oud)afdelingsgenoten van de besmette patiënten onderzocht. Patiënten die niet meer zijn opgenomen, krijgen daarover thuis bericht.

VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Een enterokok is een bacterie die van nature in de darm voorkomt. De VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica waardoor verspreiding voorkomen moet worden. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden. Meestal is men alleen drager van de VRE als darmbacterie zonder verdere ziekteverschijnselen. Dragerschap van de VRE-bacterie is niet te bekorten door een behandeling. Vaak raakt men de VRE spontaan kwijt. Ervaring met deze bacterie in andere ziekenhuizen leert dat een VRE bacterie niet op korte termijn uit huis is geweerd. Dit heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat onderzoek naar de bacterie relatief lang duurt.

Provincie: