woensdag, 1. januari 2014 - 23:24 Update: 03-07-2014 0:45

Opnieuw autos in Veen in brand

Veen

In Veen zijn woensdagavond opnieuw auto's in brand gestoken. Dat gebeurde op de kruising in de Witboomstraat.

Het is het derde voertuig na de 100 arrestaties van afgelopen maandagnacht toen ook al een voertuig in vlammen opging. Toen werd een autowrak aan de Grotestraat in brand gestoken.

Korte tijd later escaleerde het tussen jongeren en de politie. In die nacht werden 100 mensen aangehouden. De verhoren vonden vandaag plaats. Negen mensen van de grote groep zijn vandaag in vrijheid gesteld. Donderdag wordt bekend hoeveel mensen daadwerkelijk door justitie worden vervolgd.

Harde woorden minister lijken averechts te werken

Tijdens de jaarwisseling in Nederland zijn landelijk opvallend veel mensen gearresteerd. Het waren er maar liefst 800. Ook het geweld ten opzichte van vorig jaar tegen hulpdiensten is toegenomen met 41 procent. Minister Opstelten liet woensdagmiddag in een reactie weten het geweld en het aantal incidenten onaanvaardbaar te vinden, maar toch werden woensdagavond in Veen opnieuw twee autowrakken in brand gestoken.

De schreeuw vanuit Den Haag lijkt op steeds meer burgers een averechts effect te hebben. Speculatief zou hetgeen verband kunnen houden met de snel teruglopende welvaart die mede tot stand komt door de harde bezuinigingsmaatregelen van het kabinet.