woensdag, 8. oktober 2014 - 16:17 Update: 08-10-2014 22:27

Opnieuw jihadganger aangehouden in Den Haag

Politie houdt Hagenaar (40) aan op verdenking deelname terreurnetwerk
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Regionale Recherche heeft dinsdag een 40-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk en/of opruiing met een terroristisch oogmerk. Dit meldt de politie woensdag.

'De man heeft zichzelf op het politiebureau gemeld nadat hij hiertoe was uitgenodigd. Met deze aanhouding zitten er in het onderzoek naar de jihadgangers zeven mannen vast en zijn er in totaal twaalf personen aangehouden', aldus de politie.

Volgens het OM en de politie is er sprake van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk omdat de verdachten een samenwerkingsverband vormden en er sprake was van een rolverdeling. Zo worden sommigen er van verdacht dat zij opruiende teksten op social media plaatsten en had een ander, volgens het OM, weer als rol om op straat te prediken en mensen te ronselen voor de gewapende straat in Syrië onder een terroristische vlag.

De verschillende rollen van de verdachten droegen uiteindelijk allemaal bij aan het verwezenlijken van het doel van de organisatie, namelijk het plegen van terroristische misdrijven, door te gaan strijden in Syrië of Irak onder een terroristisch vlag. Er zijn geen aanwijzingen dat de groep aanslagen in Nederland wilde plegen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):