woensdag, 9. juli 2014 - 12:04 Update: 09-07-2014 12:52

'Opnieuw minder Nederlanders op vakantie'

zomer vakantie, reis,
Amsterdam

De effecten van het economisch herstel dienen zich relatief laat aan bij vakantie-aanbieders. De onzekerheid bij consumenten over hun financiële situatie drukt het aantal vakanties dat wordt ondernomen.

ING Economisch Bureau verwacht dan ook dat het aantal vakanties van Nederlanders in 2014 nog licht afneemt. In de reisbranche is het daardoor zaak om de loyaliteit van klanten te versterken. Direct fysiek of digitaal contact met de klant in het oriëntatie- en boekingsproces draagt hier aan bij.

Nederlanders in 2014 minder vaak op vakantie

In 2014 staat het aantal door Nederlanders ondernomen vakanties voor het tweede jaar op rij onder druk. Naar verwachting daalt het aantal vakanties dit jaar met 1%. Het lijkt er sterk op dat 2014 daarmee een overgangsjaar is. Onzekerheid over de arbeidsmarkt en de eigen financiën blijven een belangrijke rem op de bestedingen. Bijna een kwart (22%) van de huishoudens geeft aan dit jaar minder budget te hebben voor de zomervakantie, daarentegen 12% heeft een hoger budget dan in 2013 (ING Budget Barometer, maart 2013).

Aantal vakanties op niveau 2007

Het aantal vakanties komt in 2014 uit op circa 35,2 miljoen en ligt daarmee rond het niveau van 2007. Gemiddeld gaat een Nederlander 2,1 keer op vakantie en vindt iets meer dan de helft van de vakanties in het buitenland plaats. Door de economische omstandigheden hebben reisaanbieders op de Nederlandse markt te maken met consumenten voor wie prijs een belangrijke factor is.

Aanbieders in de reisbranche zullen ook dit jaar dus rekening dienen te houden met de effecten van een lager vakantiebudget. Door de groei in het aanbod van online-reisaanbieders en vergelijkingssites is de macht veel meer bij de consument komen te liggen. Bijna 60% van de Nederlanders regelt de zomervakantie zelf. Dat het zelf regelen van de vakantie goedkoper kan zijn, is voor 30% van de Nederlanders het belangrijkste argument om de regie in eigen hand te houden.

 

Categorie:
Tag(s):