donderdag, 23. oktober 2014 - 19:43 Update: 23-10-2014 20:55

Oppositie wil een politiek oordeel van het kabinet over MH17-inlichtingen

Oppositie wil een oordeel van het kabinet over MH17-inlichtingen
Foto: Archief EHF
Baarn/Den Haag

De oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren willen dat het kabinet komt met een politiek oordeel over de binnen- en buitenlandse inlichtingen die er zijn over de toedracht van de ramp met vlucht MH17.

Dit zou blijken uit schriftelijke vragen die de partijen donderdag hebben gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, zo melden verschillende media. De oppositie meent dat het kabinet niet moet wachten met hun politieke oordeel over de ramp tot het officiële onderzoek klaar is.

Afgelopen weekend kwam het Duitse weekblad Der Spiegel met het nieuws naar buiten dat pro-Russische seperatisten de MH17 uit de lucht zouden hebben geschoten. Het blad baseert zich op de Duitse inlichtingendienst. Vlak na de ramp werd al bekend dat ook de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan uitgaan dat het toestel is getroffen door een luchtdoelraket.

Tot op heden heeft het kabinet nog niets losgelaten over de mogelijke oorzaak. De Onderzoeksraad wilde in het eerste rapport nog niet de conclusie  trekken dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. De onderzoekers spreken nog van een 'externe oorzaak'.

CDA en D66 vroegen na de berichtgeving in Der Spiegel om een hoorzitting maar daar zijn de coalitiepartijen niet op ingegaan. In een poging om van de minister van Buitenlandse Zaken toch een oordeel te krijgen, komt de oppositie met schriftelijke vragen. Ze wil weten of het kabinet de informatie van de Duitsers  en Amerikanen heeft geverifieerd.

Ook moet het kabinet nadenken over zijn rol in het geheel. 'Deelt u de mening dat het kabinet met haar politieke oordeel ten aanzien van de toedracht van de ramp niet kan wachten tot de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie klaar zijn met hun diepgaande onderzoeken, maar dat, als er eerder een politieke weging gemaakt kan worden over algemene conclusies, deze door het kabinet ook gemaakt moet worden?'

Lees alles over:
Provincie: