dinsdag, 15. april 2014 - 8:54 Update: 03-07-2014 0:38

Oppositiepartijen en kabinet eens over 360 miljoen extra voor zorg

Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Volgend jaar gaat er 360 miljoen euro extra naar de zorg.

Dit melden bronnen dinsdagavond aan RTL Nieuws. De oppositiepartijen D66, CU en SGP en het kabinet waren het maandagavond al eens geworden over de 'contouren' van een extra bijdrage voor de zorg.

Premier Rutte liet dit maandagavond na afloop van het politiek overleg weten. Rutte wilde toen nog niet ingaan op details. Dinsdag spraken de zorgwoordvoerders van de fracties verder over de financiële invulling. 

Voor 2015 gaat er dus 360 miljoen euro extra naar de zorg. Hiervan is 160 miljoen éénmalig, en 200 miljoen structureel, ook voor de komende jaren daarna.  

De langdurige zorg is nu nog een taak van de Rijksoverheid. Maar deze zorg wordt volgend jaar overgeheveld naar de gemeenten. PvdA en ChristenUnie willen liefst structureel meer geld in de zorg pompen dan er tot nu toe voor werd begroot, de andere drie partijen denken niet dat dat nodig is. Diederik Samsom liet weten 'blij' te zijn met het pakket. Hij suggereerde dat er structureel meer geld komt voor de zorg. 'Ik ben een tevreden man', voegde hij eraan toe. Slob zei zich  'te kunnen vinden' in de contouren, maar de 'puzzel is nog niet helemaal gelegd' volgens hem.

Dijsselbloem liet eerder deze week vallen dat hij denkt volgend jaar 200 miljoen euro aan meevallers te vinden voor de langdurige zorg.

De zorgwet regelt dat veel zorgtaken worden overgedragen aan de gemeentes. Die zouden efficiënter moeten kunnen werken, waardoor met de decentralisatie ook een bezuiniging is gemoeid. De vrees is dat de gemeentes volgend jaar die combinatie - extra taken, minder geld - moeilijk te verwerken krijgen. Extra geld moet de overgang vergemakkelijken, zo schrijft de krant.

Provincie:
Tag(s):