maandag, 23. juni 2014 - 19:53 Update: 03-07-2014 0:34

Oranje groepswinnaar na 2-0 winst op Chili

Foto van Oranje supporters | Archief EHF
Sao Paulo

(Elfvoetbal) Oranje is maandagavond winnaar geworden van Poule B.

Chili werd met 2-0 verslagen, waardoor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal alle drie de groepswedstrijden winnend afsloot. Doelpunten kwamen van de voet van invallers Leroy Fer en Memphis Depay. Zondag om 18.00 uur strijdt het Nederlands elftal in de achtste finale.

De opdracht vooraf was duidelijk. Het Nederlands elftal had aan een gelijkspel tegen Chili genoeg, omdat het doelsaldo er één beter was. Voor bondscoach Louis van Gaal geen reden om zijn 5-3-2 opstelling aan te passen. Al waren er volgens verwachting drie pionnen te bewonderen.

De geschorste Robin van Persie werd voorin vervangen door Jeremain Lens. Op het middenveld kwam Georginio Wijnaldum in plaats van Jonathan de Guzman. En de geblesseerde Bruno Martins Indi werd vervangen door Dirk Kuijt, die in zijn 99e interlands als linksback acteerde.

Net zoals de vorige ontmoetingen met Spanje (5-1) en Australië (3-2) startte Oranje moeizaam. Het initiatief lag bij Chili en kansen bleken schaars. In de 23e minuut was het juist Felipe Gutierrez die voor de eerste keer op doel trapte. Een corner van Alexis Sanchez trapte de middenvelder van FC Twente, die Arturo Vidal in de basiself verving, rakelings over.

Nederland kreeg op de counter in de 25e minuut haar eerste kans. Via enkele tussenstations kwam de bal voor de voeten van Wijnaldum, die een afzwaaier produceerde. Tien minuten later mocht Arjen Robben een vrije trap, na een overtreding op hemzelf nemen. Bij de tweede paal kopte Stefan de Vrij in een duik net naast.

Weer zes minuten later kreeg Robben een uitstekende mogelijkheid. Vanaf eigen helft zette hij aan voor een solo, die hij afsloot met een schuiver rakelings naast. De meegelopen Jeremain Lens, die nog twee verdedigers meetrok, kon er niet meer bij. Een minuut voor rust kwam Oranje goed weg, toen de vrijstaande Gutierrez een vrije trap van Sanchez met het achterhoofd slechts rakelings naast kopte.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Chili domineerde en het Nederlanders elftal loerde op de counter. Twee invallers zorgden daarna voor het verslag. Memphis Depay, net in het veld voor Lens, haalde vanaf 20 meter verwoestend uit. Doelman Claudio Bravo moest een corner toestaan. Juist daaruit kopte een andere invaller, Leroy Fer, via een tussenstation in de 77e minuut raak: 1-0.

De middenvelder van Norwich City stond net een minuut in het veld voor Wesley Sneijder. Chili drong daarna, met de vers ingebrachte spits Mauricio Pinilla, nog flink aan. Enkele hachelijke momenten ontstonden. Inclusief een afgekeurd doelpunt van Pinilla, die inderdaad buitenspel stond.

In de extra tijd werd het zelfs nog 2-0. Een counter van Robben over de linkerkant werd in het midden knap afgerond door Memphis Depay. Die scoorde alweer zijn tweede op het WK. Oranje speelt zondag in de achtste finale. Om 18.00 uur wordt bekend wie naar Fortaleza. Zeer waarschijnlijk wordt de tegenstander Brazilië.