zondag, 13. juli 2014 - 13:02 Update: 13-07-2014 13:06

Oranje haalt miljoenenpremie op in Brazilië

oranje, miljoenen, premie, Brazilië
Foto: Greenpeace

(ElfVoetbal) Het Nederlands elftal heeft met een winstpremie van 17,3 miljoen euro afscheid genomen van het WK.

 Oranje eindigde als derde achter finalisten Argentinië en Duitsland.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet al doorschemeren dat het wereldkampioenschap in Brazilië een winst van ruim één miljoen euro oplevert. De staf van het Nederlands elftal in het prijzige Brazilië bestond uit maar liefst 28 personen. De Nederlandse voetbalbond gaf ook veel geld uit aan innovaties die de fitheid van de spelers moesten bevorderen. Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika maakte verliezend finalist Nederland drie miljoen euro winst.

Alle 23 Oranje-internationals kwam in actie op dit WK. Aftredend bondscoach Louis van Gaal begon op 15 augustus 2002 aan zijn tweede periode als Oranje-bondscoach met een nederlaag tegen België (4-2). Sindsdien verloor het Nederlands elftal nog maar één keer, de oefeninterland van 5 maart tegen Frankrijk (2-0). Het Nederlands elftal won achttien van de 29 interlands onder Van Gaal. Hoogtepunt was de zege op Spanje (1-5). De grootste overwinning werd behaald op Hongarije (8-1).

Vanavond (21:00 uur) wacht de WK-finale tussen Argentinië en Duitsland. De winnaar van de confrontatie in het Maracanã-stadion krijgt van de FIFA ruim 26,8 miljoen euro.

Categorie: