zondag, 9. februari 2014 - 16:09 Update: 03-07-2014 0:42

Oud-burgemeester Hilversum Ernst Bakker (D66) overleden

Foto van Ernst Bakker | Gem. Hilversum
Foto: Gem. Hilversum
Hilversum

Oud-burgemeester Ernst Bakker is op 67-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de gemeente Hilversum zondag.

‘Liefst dertien jaar was Ernst Bakker burgemeester van Hilversum. Hij was een sfeermaker die niet van lange bijeenkomsten en discussies hield. Hij leidde de college- en raadsvergaderingen met humor en een groot relativeringsvermogen’, stelt de gemeente.

Een echte politicus in hart en nieren. Bij zijn afscheid als burgemeester in 2011 kreeg hij de grote eer om ingeschreven te worden in het Hilversumse Gulden Boek. Daarnaast kreeg hij een Gouden Legpenning. Daarna heeft hij slechts drie jaar van zijn pensioen mogen genieten.

Aanslag Pim Fortuyn
In zijn ambtstermijn tussen 1998 en 2011 werd hij geconfronteerd met roerige tijden, zowel in Hilversum als landelijk. Met name de vele wethouderswisselingen in het college van B en W alsook de dodelijke aanslag op Pim Fortuyn op het Media Park eisten de nodige bestuurskunst. In de periode van grote politieke verschuivingen binnen de Gemeenteraad stuurde hij juist aan op samenwerking in de politiek.

‘Hilversum Mediastad op kaart gezet’
Door zijn groot maatschappelijk netwerk heeft de heer Bakker met zijn lobbyactiviteiten bijgedragen aan de terugkeer van de Intercity in Hilversum, alsmede aan de vestiging alhier van ‘Beeld en Geluid’. Ondersteunend aan bestuurlijke contacten met de mediabedrijven heeft hij ‘Hilversum Mediastad’ beter op de kaart gezet.

In contacten met burgers was hij gemakkelijk benaderbaar. Vooral bij jubilea, lintjesregen en Gulden Boek-inschrijvingen was hij op zijn best. Hij toonde zijn waardering voor de vele maatschappelijke organisaties. Bij calamiteiten had hij oog voor slachtoffers en naasten, zonder daar direct ruchtbaarheid aan te geven.

'Burgemeester Bakker was loyaal naar zijn ambtenaren. Hij was een sfeermaker die nu in Hilversum gemist gaat worden', aldus de gemeente.