maandag, 7. april 2014 - 10:08 Update: 03-07-2014 0:38

Oud-commandant Karremans mogelijk toch nog vervolgd

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Bij het gerechtshof in Arnhem is maandag de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat van start gegaan aangaande Sebrenica.

De groep Moeders van Sebrenica klaagt de staat aan voor hun rol bij de moord op duizenden Bosnische moslimmannen in 1995. De 6000 nabestaanden van de slachtoffers van Sebrenica vinden dat Nederland de Bosnische mannen beter had moeten beschermen tegen het Bosnische leger. De groep begon eerder een rechtzaak tegen de VN, maar de Hoge Raad en het Europese Hof oordeelden eerder dat de VN niet aansprakelijk kan worden gesteld. Duchtbatt werd wel onder de VN-vlag naar Sebrenica, de voormalige enclave in Joegoslavië,  gestuurd, maar de Hoge Raad oordeelde dat de VN absolute immuniteit geniet. Daarom richten de moeders zich nu op de Nederlandse staat. Dit schrijft de NOS maandag.

Oud-commandant Karremans
Advocaat Liesbeth Zegveld is bij aanvang van het proces, namens de nabestaanden van de drie moslimmannen, een artikel 12-procedure gestart tegen oud-commandant Karremans en zijn rechterhand oud-majoor Rob Franken. Dit liet de advocaat maandag weten. Tegen hen was al reeds eerder in 2010 aangifte gedaan maar het OM zag vorig jaar af van vervolging omdat hem 'strafrechtelijk niets te verwijten zou zijn'. 

De Moeders van Sebrenica voelen zich gesterkt doordat september vorig jaar de Hoge Raad oordeelde dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Sebrenica in 1995. Een elektricien en twee familieleden van een tolk werden van de Nederlandse basis gestuurd en gedood door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic. De Nederlandse staat, zo oordeelde de Hoge Raad, had in dit geval een zorgplicht en had de moslimmannen bescherming moeten bieden.

Generaal Mladic veroverde in juli 1995 Sebrenica. Duizenden Bosnische moslims vluchtten naar de Nederlandse basis in Potocari, maar daar werd hen de toegang geweigerd. Daarop werden zo’n achtduizend mannen en jongens door het leger van Mladic vermoord.