woensdag, 12. november 2014 - 7:27 Update: 12-11-2014 18:05

Oud-luchtmachtgeneraal weg als voorzitter onderzoek chroomverf

Snel vergoeding Defensie voor zieken door chroomverf
Foto: RVD
Den Haag

Freek Groen, oud-luchtmachtgeneraal, die als voorzitter van de begeleidingscommissie was aangesteld in het onderzoek naar de kankerverwekkende chroomverf, heeft zich woensdag teruggetrokken.

De oppositie liet eerder vandaag weten Groen ongeschikt te vinden omdat hij in de jaren 90 als commandant op de vliegbasis Twente klachten over de verf zou hebben genegeerd. Om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden eiste de oppositie daarom een andere voorzitter. 

Eerder vandaag liet minister Hennis nog weten dat zij niet van plan was om Freek Groen te vervangen. Zij verdedigde haar stelling door te zeggen dat Groen het onderzoek niet uitvoert en niet begeleidt. ‘Het enige wat hij doet is faciliteren. De onafhankelijkheid van het onderzoek is gewaarborgd', aldus Hennis.

Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door kankerverwekkende verf, krijgen alvast een financiële tegemoetkoming nog voordat de onderzoeken ernaar zijn afgerond. Voor het einde van het jaar wil minister Hennis hierover meer duidelijkheid geven, zo liet de bewindsvrouw vannacht tijdens een debat in de Tweede Kamer weten.

De regeling gaat gelden voor oud-werknemers met aandoeningen waarvan het aannemelijk is dat die verband houden met chroomhoudende verf. Er zijn nog geen details over de vergoeding bekend, maar volgens het ministerie gaat deze alleen gelden voor de ernstige gevallen.

Provincie: