dinsdag, 6. mei 2014 - 19:47 Update: 03-07-2014 0:36

Oud minister Wil Albeda (88) overleden

Foto van zetels in Tweede Kamer | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Oud-politicus Wil Albeda is dinsdag op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Maastricht overleden. Dat heeft het CDA dinsdag laten weten.

Albeda was een Nederlands politicus en als zodanig onder meer minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt.

Albeda studeerde economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam van 1946 tot 1950. In 1957 promoveerde hij in de economische wetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het proefschrift De rol van de vakbeweging in de moderne maatschappij.

Vakbond CNV
Albeda was een ARP- en CDA-politicus die zichzelf typeerde als vakbondsman. Hij was geruime tijd werkzaam bij de Christelijke Bouwbond en het CNV. In 1966 werd hij hoogleraar sociaal-economisch beleid aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam. Albeda had belangstelling voor internationale vraagstukken. Tot 1995 was hij ook hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Limburg.

Vanaf 1966 was hij lid en sinds 1973 voorzitter van de ARP-fractie in de Eerste Kamer. Wil stond in 1973 als informateur mede aan de basis van het kabinet-Den Uyl. Hij was minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt, waarvan hij het 'sociale gezicht' was.

Daar bracht hij onder meer een herziening van de Wet op de ondernemingsraden en de Arbeidsomstandighedenwet tot stand. Na zijn ministerschap keerde hij terug in de Senaat en werd later voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Verder werd hij bekend door zijn rol in de Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst: de 'Commissie Albeda'.

Provincie: