woensdag, 26. maart 2014 - 15:49 Update: 03-07-2014 0:39

Ouderen kunnen gedwongen verhuizing melden

Foto van taxi vervoer ouderen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Om de knelpunten in beeld te krijgen bij ouderen die gedwongen moeten verhuizen zijn de Patiëntenfederatie NPCF en het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met ouderenkoepel CSO een meldpunt gestart. Dit meldt de NPCF woensdag.

Het meldpunt is voor mensen die ervaring hebben met gedwongen verhuizingen uit zorginstellingen of zich hier ernstige zorgen over maken. De organisaties vrezen dat mensen te maken hebben met ongewenste gevolgen en grote onzekerheid.
"We krijgen al signalen van ouderen die niet weten waar ze aan toe zijn, en die bang zijn uit hun vertrouwde omgeving weg te moeten. Het is van groot belang dat we weten wat er speelt zodat er iets aan gedaan kan worden," zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.

"We willen weten wat de impact voor ouderen is en hoe ze begeleid worden. Van wie krijgen ze informatie, waar kunnen ze terecht met hun vragen, welke zorgen hebben ze en waar lopen ze tegenaan," aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

In de komende vijf jaar zullen naar verwachting in totaal zo'n 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen verdwijnen, berekende bureau Berenschot. Duizenden ouderen moeten verhuizen.

Hadewych Cliteur, directeur van de koepel CSO, hoopt dat zo veel mogelijk mensen hun ervaring melden. "Het is ook goed om in beeld te krijgen hoe de informatievoorziening verloopt voor bijvoorbeeld migrantenouderen. Krijgen ook zij antwoord op hun vragen, en is er voorlichting op maat?"

Mensen kunnen hun ervaringen melden via 0900 60 80 100 (2c/min) van de OuderenOmbudsman (een dienst van het Nationaal Ouderenfonds) of via de NPCF-Zorglijn 030 29 16 777.