dinsdag, 21. januari 2014 - 19:27 Update: 03-07-2014 0:44

Overheid moet niet langer jurische kosten Demmink betalen

foto van rechtbank | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vinden dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet stoppen met het betalen van de advocaatkosten van Joris Demmink, zo melden verschillende media dinsdag.

Demmink, de vroeger secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie, kreeg tot nu toe veel juridische kosten vergoed. Na kritiek hierop liet Opstelten aan de Tweede Kamer weten dat de overheid gehouden is zijn werknemers te beschermen tegen onrechtmatige uitingen die verband houden met de uitoefeningen van hun functie. Maar een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, PVV, CDA en SGP wil dat dit stopt. Een deel vindt zelfs dat de kosten nooit hadden moeten worden vergoed omdat het om een privékwestie zou gaan. Opstelten gaat zich nu over de betalingen beraden.

Hof van Arnhem vindt wil vervolging Demmink

Vandaag (dinsdag) besliste het hof in Arnhem dat de vroegere topambtenaar Joris Demmink toch moet worden vervolgd. Al sinds de jaren negentig wordt Demmink achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van minderjarigen. Dan ging het vaak om oncontroleerbare en anonieme verhalen, maar de beschuldigingen werden steeds concreter.

Het hof kwam tot deze beslissing in een zaak die was aangespannen door twee Turkse mannen, die zeggen dat ze op 12- en 14-jarige leeftijd door Demmink zijn misbruikt. Dat zou in de jaren negentig zijn gebeurd tijdens een dienstreis in Turkije. Maar Demmink beweert dat hij sinds 1986 niet in Turkije is geweest. De mannen geven aan dat ze door de voormalige ambtenaar zijn geïntimideerd, nadat ze in 2008 en 2010 aangifte tegen hem hadden gedaan.

Maar er is meer. Er zullen binnenkort getuigen onder ede worden gehoord over andere gevallen van seksueel misbruik. Onder hen twee gevangenisdirecteuren en een man die in de jaren 80 als minderjarige prostitué in Amsterdam werkte.

Provincie: