donderdag, 25. september 2014 - 20:59 Update: 25-09-2014 23:38

Overtredingen verkeershufters worden in 2015 via strafrecht aangepakt

Verkeershufters vanaf 2015 harder aangepakt
Foto: Archief EHF
Den Haag

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Yvo Opstelten van Veiligheid en Justitie dat de aanpak van hufters in het verkeer veel harder wordt.

Overtredingen die nu nog met een boete worden afgedaan, worden met ingang van 2015 via het strafrecht aangepakt. Dit melden verschillende media donderdag.

Vanaf begin volgend jaar kunnen asomobilisten die een stopteken van de politie of een rood kruis boven de weg negeren, of onterecht gebruikmaken van de vluchtstrook langs de snelweg, niet langer alleen de boete krijgen, maar komen ze ook voor de rechter. Zo komen daders dan direct in beeld bij justitie en in de justitiële documentatie, waardoor veelplegers beter kunnen worden aangepakt. Ook bijvoorbeeld het niet laten voorgaan van gehandicapten of het inhalen op of vlak voor een voetgangersoversteekplaats zijn overtredingen die naar het strafrecht gaan.

Bij de keus welke overtredingen overgaan naar het strafrecht, hebben verschillende criteria een rol gespeeld, schrijft minister Opstelten van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Men heeft gekeken in hoeverre er opzet in het spel is. Verder is er gekeken naar het gevaar dat ontstaat door de overtreding, naar de hinder voor anderen, en naar de mogelijke gevolgen en perceptie bij medeweggebruikers.

Overtreders zullen bij de eerste paar keer nog een boete krijgen. Maar zodra blijkt dat er sprake is van een herhaald gedrag kan kan het Openbaar Ministerie tot zwaardere sancties overgaan, zoals niet meer mogen rijden of zelfs celstraf. Na drie eerder gepleegde verkeersovertredingen binnen 2 jaar, zal het OM  bekijken of het moet overgaan tot zwaardere sancties en kijken of de rechter eraan te pas moet komen.

Provincie: