donderdag, 20. februari 2014 - 15:10 Update: 03-07-2014 0:41

Paarlberg aangehouden tijdens doorzoeking woning in St. Tropez

Paarlberg aangehouden tijdens doorzoeking woning in St. Tropez

Jan Dirk Paarlberg is donderdagochtend in het Franse St. Tropez door de politie gearresteerd. 'Dit gebeurde op verzoek van de Nederlandse justitie', meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

'Paarlberg werd aangehouden tijdens een doorzoeking van zijn woning door de Franse autoriteiten. Deze doorzoeking vond plaats in het kader van een lopend onderzoek van het OM naar het vermogen van Paarlberg', aldus het OM.

Paarlberg heeft nog een gevangenisstraf openstaan van bijna 4 jaar. Afgelopen week verwierp de Hoge Raad de cassatie die de verdediging van Paarlberg had ingesteld tegen de opgelegde celstraf van 4 jaar die daarmee onherroepelijk is geworden.

Op 19 maart 2013 bepaalde de rechtbank Amsterdam dat de vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg aan de Staat ruim 25,7 miljoen euro moet betalen in verband met het voordeel dat hij uit criminele activiteiten heeft behaald.

De rechtbank borduurt in haar beslissing voort op de bewezenverklaringen uit het arrest van het hof Amsterdam in de strafzaak tegen Paarlberg en sluit in haar beslissing aan bij de berekening in de ontnemingrapportage.

Van het totaalbedrag van ruim 25,7 miljoen euro betreft ongeveer 17 miljoen het medeplegen van witwassen van gelden, afkomstig uit de afpersing van Endstra door Willem Holleeder stelt de rechtbank. 'Het geld is binnengekomen op rekeningen van Paarlberg. Hij heeft deze gelden doorgeboekt naar andere rekeningen', stelde de rechtbank destijds.