maandag, 17. februari 2014 - 10:21 Update: 03-07-2014 0:42

Pacemaker ter grootte van pil bij patiënt ingebracht

foto van Kleinste draadloze pacemaker
Eindhoven

In het Catharina Ziekenhuis is donderdag 6 februari de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic.

Het was wereldwijd pas de elfde keer dat deze mini-pacemaker – die 90 procent kleiner is dan een traditionele pacemaker – in de praktijk is gebruikt.

De Micra weegt slechts twee gram en is slechts 25,9 mm x 6,67 mm groot. Het kleine apparaatje wordt via een ader in de lies in zijn geheel in het hart gebracht en daar vervolgens met haakjes op de juiste positie vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.

De mini-pacemaker zit direct in het hart en heeft dus niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken. Daardoor is er – in tegenstelling tot de traditionele implantatiemethode voor pacemakers – ook geen chirurgische ingreep bij de schouder meer nodig. Deze twee aspecten verminderen de kans op complicaties zoals een bloeding of klaplong, infectie, of een defecte draad aanzienlijk. Ook betekent dit dat de pacemaker niet meer zichtbaar is onder de huid.

Cardioloog Tim Simmers had in het Catharina Ziekenhuis de primeur om de Micra voor het eerst te gebruiken. Simmers is razend enthousiast. “Dit is echt een baanbrekende technologie”, aldus Simmers. “Deze pacemaker is zo klein als een vitaminepil, maar de batterij gaat wel acht of negen jaar mee. Dit is revolutionair en waarschijnlijk het begin van heel veel nieuwe ontwikkelingen.”