zondag, 20. april 2014 - 9:27 Update: 03-07-2014 0:37

Panama neemt extra veiligheidsmaatregelen na verdwijning studentes

Foto van vermiste Lisanne en Kris | Archief FBF.nl

De Panamese overheid gaat een aantal maatregelen nemen waardoor de veiligheid op de wandelroutes in het gebied waar de Nederlandse studentes Kris en Lisanne verdwenen vergroot wordt.

Zo komt er een betere bewegwijzering en wordt toeristen afgeraden om zonder gids te gaan wandelen. Dit heeft de Nederlandse gids Terry van der Vooren aan het Algemeen Dagblad laten weten. Terry van der Vooren (54) die samen met haar man Hans (57) al 15 jaar een eigen reisbureautje runt in Boquette zegt tegen de krant: "De aanleiding voor de maatregelen is natuurlijk verschrikkelijk, maar iedereen is wakker geschud. De autoriteiten hebben ons en alle andere gidsen gevraagd om wandelaars af te raden alleen op pad te gaan en ze te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid als ze toch verder lopen.' Terry van der Vooren en haar man hebben ook een lodge en organiseren excursies in Boquette, het dorp waar Lisanne en Kris op 1 april verdwenen tijdens een wandeling.

Het is volgens Van der Vooren ook belangrijk om toeristen die willen gaan wandelen te wijzen op wat wel of niet kan. Terry van der Vooren: ''Afgelopen week heb ik nog tegen een paar toeristen gezegd dat ze toch echt niet op slippers en in korte broek de route naar de vulkaan konden lopen.' 

Uiterlijk 10 mei moeten de  borden met looprichtingen en 'do's en don't's voor de wandelaars er staan. Maar tot die tijd dienen gidsen in het gebied toeristen aan te spreken en duidelijk te maken dat wandelen er minder gemakkelijk is dan in eigen land.